Impuls controle

We leven tegenwoordig een druk bestaan. We hebben een overvolle agenda voor onszelf onze kinderen en dus ook voor onze hond. We vergeten wel eens dat het ook heel belangrijk is om rust te nemen. Honden worden steeds drukker en ervaren daardoor steeds meer stress. Doordat ze te druk zijn in hun hoofd kunnen ze niet goed leren. Daarom is het belangrijk om, net als onszelf, onze honden ook rust te geven. Maar als we zelf geen rust nemen hoe kunnen we het dan onze honden wel geven. Rust en dus zelfbeheersing begint bij jezelf. Zelfbeheersing of ook wel impuls controle is geen trainingsmethode of een trucje het is een manier van leven. Je zult geen snelle resultaten hebben maar samen in deze manier van leven groeien. Hoe vroeger je begint met je pup hoe rustiger zal hij worden. En hoe rustiger hij is hoe beter zal hij kunnen leren. Deze methode is een positieve methode maar wel eentje waarin grenzen worden aangegeven. Iedereen heeft grenzen nodig om op een harmonieuze manier met elkaar te kunnen samenleven. Uiteindelijk zal deze manier van leven de band met je hond enorm sterk maken.

Impuls controle begint met het aanleren van een kleedje of target.  Dit kleedje kun je zodra je pup het begrijpt in het dagelijks leven overal mee naar toe nemen waar de pup ook mee naar toe gaat. Het kleedje is dan voor je pup een rustplek. Bij impuls controle wordt zo min mogelijk gesproken we laten de hond zoveel mogelijk zelf kiezen voor het gewenste gedrag. We gaan dmv van voer de hond helpen om het goed te doen. Bij sommige oefeningen maken we gebruik van een clickerwoord (beloningswoord) Dit kan bijvoorbeeld YES zijn. Na het clickerwoord volgt er dan altijd een voertje. In het begin maken we gebruik van veel beloningsvoertjes. Zodra de hond de oefening goed kent gaan we die afbouwen.

Impuls controle kent rust oefeningen en actieve oefeningen. Deze worden met elkaar afgewisseld. Veel van de oefeningen kun je thuis doen met je pup en je kunt je hele gezin erbij betrekken. Alle oefeningen kun je vertalen naar de praktijk zodat je er in je dagelijks leven ook wat aan hebt. Want we willen allemaal een leuke huishond toch?

Dit wil niet zeggen dat impuls controle alleen maar thuis of tijdens een cursus gedaan kan worden. Maar het is juist prima in te zetten in het dagelijks leven. Overal waar je met je hond heen gaat. Daarom trainen we bij Hondenschool Fenna in de praktijk. Zodat u en uw hond leren omgaan met de dagelijkse gebeurtenissen in onze maatschappij.

Maar je kunt het ook gebruiken tijdens een hondensport. Bij bijvoorbeeld agility, hoopers, frisbee, jachttraining, flyball of andere sporten of bezigheden zal de hond soms even op zijn beurt moeten wachten. Hier kun je dan het kleedje inzetten of een van de andere rustoefeningen. Zo voorkom je dat je hond te opgewonden raakt en misschien erg gaat blaffen. Hij kan dan beter de focus houden om daarna weer fijn met je samen te werken.

Spreekt impuls controle je aan en wil je dat graag gaan ervaren met je eigen hond? meld je dan aan voor een cursus.